Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' (Ilex × meserveae 'Blue Angel')

Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' (Ilex × meserveae 'Blue Angel')

Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' (Ilex × meserveae 'Blue Angel')
Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' (Ilex × meserveae 'Blue Angel') Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' (Ilex × meserveae 'Blue Angel') Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' (Ilex × meserveae 'Blue Angel')
Tuotekoodi: Blue Angel
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 22,00€
Veroton: 17,74€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pihaorjanlaakeri on matalakasvuisen sahalininlaakerin (Ilex rugosa) ja orjanlaakerin (Ilex aquifolium) risteymä, joka kehitettiin 1950-luvulla Yhdysvalloissa tarkoituksena parantaa orjanlaakerin kylmänkestoa. Sittemmin siitä on kehitetty lähinnä USA:ssa useita lajikkeita.  Lajike 'Blue Angel' on kehitetty New Yorkissa vuonna 1963 risteyttämällä orjanlaakeri (Ilex aquifolium) edelleen pihaorjanlaakerin kanssa ((Ilex rugosa x Ilex aquifolium)  x Ilex aquifolium). Sitä pidetään yhtenä suosituimmista pihaorjanlaakerilajikkeista. Se on ainavihanta kasvi, joka jää Suomessa pensaaksi. Lajikkeen kasvutapa on tiivis ja pystysuuntainen. Suomessa se voi kasvaa noin 1-2 metrin korkuiseksi, mutta lajike on melko hidaskasvuinen.

Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel':in lehdet ovat kiiltävät, hyvin tummanvihreät ja sahalaitaiset.  Kooltaan ne ovat n. 4–5,5 cm pitkät ja n. 3–4 cm cm leveät. Lehtien piikkisyys on orjanlaakeria maltillisempaa. Pihaorjanlaakeri kukkii pienin vihertävän valkoisin kukin alkukesällä. Pensas on kaksikotinen ja 'Blue Angel' on emilajike. Pölytyksen onnistuttua emipensas tuottaa punaisia, koristeellisia, hieman alle sentin kokoisia, lievästi myrkyllisiä, kiiltäviä marjoja, jotka säilyvät puussa pitkään syksyyn. Lajike 'Blue Angel' voi tiettävästi tuottaa marjoja yksin ilman hedekasviakin. Orjanlaakerin oksat lehtineen ja marjoineen ovat perinteinen joulukoriste ainakin Englannissa.

Pihaorjanlaakeri viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella, suojaisella paikalla.  Se suosii tuoretta, runsasravinteista ja hapanta maaperää. Pihaorjanlaakerit sietävät hyvin leikkausta, mikä osaltaan on vaikuttanut myös niiden suosioon. Pihaorjanlaakeri 'Blue Angel' on talvenkestävämpi kuin tavallinen orjanlaakeri. Tästä kiittäminen on sen yhtä esivanhempaa, melko talvenkestävää sahalininlaakeria. Myös lumipeite edesauttaa kasvin talvehtimista. Lajikkeen pakkasenkestävyyden sanotaan olevan n. -25 °C. Muiden ainavihantien kasvien tavoin se tulisi kuitenkin ainakin ensimmäisinä vuosinaan suojata kuivattavalta kevätauringolta ja tuulilta talvella.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA: 5-9
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5,6-6,5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C2: 40-50 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW