Euroopanpähkinäpensas ’Twister’ (Corylus avellana ’Twister’)

Euroopanpähkinäpensas ’Twister’ (Corylus avellana ’Twister’)

Euroopanpähkinäpensas ’Twister’ (Corylus avellana ’Twister’)
Tuotekoodi: Corylus avellana ’Twister’
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 28,00€
Veroton: 22,58€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pähkinäpensasta esiintyy villinä Euroopassa noin 63°N leveyspiirille saakka. Sen luontaisen levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Suomessa suurin piirtein Satakunnasta Etelä-Savoon. Puutarhakasvina se pärjää ainakin vyöhykkeelle 4 asti ja suotuisissa olosuhteissa myös vyöhykkeellä 5 (jossa on myös menestynyt pähkinää tuottaen). Talvilevon aikana euroopanpähkinäpensas kestää melko alhaisia lämpötiloja. Ruotsin maatalousyliopiston (Sveriges lantbruksuniversitet) koetilalla Balsagårdilla Skånessa tehtyjen tutkimusten perusteella luonnonvarainen pähkinäpensas alkaa saada pakkasvaurioita -30 - -35 °C lämpötiloissa. ’Twister’ lajikkeen pakkasen kestävyydeksi on annetu jopa -32 astetta. Se voi olla kuitenkin arempi kuin euroopanpähkinäpensas. 

’Twister’ lajike on jalostettu euroopanpähkinäpensaasta, mutta sen alkuperä on epäselvä. Lajike on rekisteröity Community plant variety officen kaupalliseen rekisteriin hollantilaisen Naktuinbouw:in (the Netherlands Inspection Service for Horticulture) toimesta. Lajikeen nimi esiintyy Naktuinbouw:in julkaisemassa List of names of Woody and Perennial plant 2016 – 2020 listassa.

‘Twister’ lajike on pienempi- ja hidaskasvuisempi kuin peikonpähkinäpensas. Siitä tulee n. 1-1,5 m korkea ja leveä pensas. Kasvutavaltaan se on pystykasvuinen ja pienen kokonsa vuoksi se sopii myös ruukkukasviksi parvekkeelle tai terassille. Pensaan koristearvo perustuu samankaltaisesti kuin peikonpähkinäpensaalla korkkiruuvimaisesti kihartuviin oksiin sekä keväällä ilmestyviin keltaisiin riippuviin hedenorkoihin. Lehdet ovat n. 10 cm pitkät, vihreät, sahalaitaiset, herttamaiset ja hieman ryppyiset. Syksyllä pensas saa keltaisen syysvärin.

Pähkinäpensas kukkii aikaisin keväällä. Tuulipölytteinen kukinta voi alkaa jo maalis-huhtikuussa. Kehättömät keltaiset riippuvat hedenorkot ovat noin 6 senttiä pitkiä ja kasvavat noin 2-5 ryhminä. Punaiset lähes huomaamattoman pienet emikukat kasvavat talvisilmujen kärjissä. ’Twister’ lajike tuottaa syötäviä, aromikkaita ja hieman makeahkoja pähkinöitä. Pensas ei ole kuitenkaan kovinkaan satoisa.

Pensas viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla keskiravinteisessa, humuspitoisessa ja vettäläpäisevässä maassa. Parhaiten pähkinäpensas viihtyy kalkkipitoisessa maassa. Nuorena kasvi ei siedä kuivuutta, joten sitä tulisi kastella säännöllisesti kuivina kausina.

  • Vyöhykkeet I-(III)
  • PH 6,5 – 7
  • Puolivarjoinen - aurinkoinen
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C5: 80-100 cm. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (29.8.2023)

Kuva: David J. Stang CC-BY-SA-4.0

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW