Amerikanheisi ’Dart’s Graduate’ (Viburnum trilobum ’Dart’s Graduate’)

Amerikanheisi ’Dart’s Graduate’ (Viburnum trilobum ’Dart’s Graduate’)

Amerikanheisi ’Dart’s Graduate’ (Viburnum trilobum ’Dart’s Graduate’)
Amerikanheisi ’Dart’s Graduate’ (Viburnum trilobum ’Dart’s Graduate’)
Tuotekoodi: Dart’s Graduate
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 18,00€
Veroton: 14,52€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Amerikanheisi on kotoisin USA:n koilisosista ja Kanadan kaakkoisosista; alueelta joka kattaa isojen järvien ympäristön ja sieltä itäänpäin. Se on läheistä sukua koiranheidelle (Viburnum opulus) ja Euroopassa se luetaan koiranheiden alalajiksi. Hollantilainen Darthuizerin taimisto toi amerikanheiden lajikkeen ’Dart’s Graduate’ markkinoille vuonna 1995.

Amerikanheisi on pystykasvuinen kesävihanta pensas, joka kasvaa noin 2-4 m korkeaksi. Lajike ’Dart’s Graduate’ jää tätä pienemmäksi, n. 2,5 m korkuiseksi. Luontaisilla alueilla amerikanheisi kasvaa lehtimetsien aluskasvillisuutena. Pensas tarvitsee kuitenkin auringonvaloa. Aurinkoisella paikalla siitä tulee pystyoksainen ja tuuhea pensas. Tämä kasvutapa korostuu erityisesti ’Dart’s Graduate’ lajikkeella. Amerikanheisi on kestävä ja helppohoitoinen pensas, joka ei ole tarkka maaperän suhteen. Tämän vuoksi sitä käytetään Amerikassa paljolti aita- ja suojakasvina sekä reunusistutuksissa.

Amerikanheisi on koristeellinen kasvi koko kesän. Dart’s Graduate –lajikkeella kolmilehdykkäiset  (5-10 cm leveät) lehdet puhkeavat keväällä purppuranpunaisina ja muuttuvat vähitellen vihreiksi.  Pensas kukkii kesäkuussa valkoisin tai kermanvalkein kukinnoin. Kukkarykelmässä on isot laitakukat, jotka ovat pölyttäjiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Rykelmän sisäosassa sijaitsevat pienempikokoiset kaksineuvoiset kukat. Amerikanheisi tuottaa syötäviä marjoja. Kukin marja sisältää yhden ison siemenen. Marjat saavat syksyllä hehkuvan punaisen värityksen. Ne ovat C-vitamiinipitoisia ja maultaan mehukkaita, mutta kirpeitä. Maku parantuu pakkasten jälkeen. Marjoja voidaan käyttää siementen poistamisen jälkeen hilloissa ja marmeladeissa. Marjojen tapaan myös kolmilehdykkäiset lehdet saavat syksyllä kirkkaanpunaisen syysvärin.

Amerikanheisi viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla keski- tai runsasravinteisessa ja tuoreessa maassa. Täysin varjossa pensaasta tulee harvaoksainen.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV
  • USDA 5
  • PH suositus: 6.6–7.5
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C3:50–70 cm. 

Kuva 1: Cephas [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW