Warning: unlink(/home/u37731/public_html/system/cache/cache.currency.1660072093): No such file or directory in /home/u37731/public_html/system/library/cache.php on line 18 Pekaanihikkori (Carya illinoinensis)

Pekaanihikkori (Carya illinoinensis)

Pekaanihikkori (Carya illinoinensis)
Pekaanihikkori (Carya illinoinensis)
Tuotekoodi: Carya illinoinensis
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 10,00€
Veroton: 8,06€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pekaanihikkori eli pekaanipuu on tunnetuin hikkoreista (carya sp.) pähkinöidensä ansiosta. Luontaisesti sitä kasvaa Yhdysvaltojen keski- ja eteläosissa Mississippi -joen vaikutusalueella Ohiosta Louisianaan sekä Meksikossa.

Pekaanipuun kasvunopeus on keskinkertainen. Aluksi se keskittyy syvälle menevän paalujuuren kehittämiseen. Luontaisilla kasvualueilla se kasvaa noin 20 m – 40 m korkeaksi. Suomessa sitä ei juurikaan ole kasvatettu. Mahdolliset pakkasvauriot hidastanevat kasvua Suomessa suotuisillakin kasvupaikoilla. Pekaanipuu sietää kuitenkin kylmiä talvia, kunhan kesän lämpösumma on ollut riittävä ja kasvukausi riittävän pituinen.

Pekaanipuun tummanvihreät, n. 40–60 cm pitkät kerrannaislehdet ovat jakautuneet 9-17 ehytreunaiseen, 5-12 cm pitkään lehdykkään. Syksyllä lehdet saavat kellertävän syysvärityksen. Pekaanipuu kukkii myöhäiskeväällä tai alkukesällä. Puu on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Emikukat ovat pieniä ja vihertäviä. Hedekukat roikkuvat jopa 18 cm pitkissä norkoissa ja kasvavat vuosikasvainten tyvessä.

Suotuisalla paikalla pekaanipuu alkaa tuottaa kaupoista tuttuja syötäviä, ohutkuorisia pähkinöitä n. 10-15 vuoden iässä. Pähkinä tai pikemminkin kivihedelmän siemen, on alkujaan melko ohutkuorisen hedelmän sisällä. Kypsyessään kuori aukeaa paljastaen pähkinän. Pähkinän koko ja muoto vaihtelevat puusta ja lajikkeesta riippuen. Kestävimmät puut tuottavat tavallisesti pienikokoisimmat, mutta maukkaat pähkinät. Pekaanipähkinästä tunnetaan maailmalla useita satoja lajikkeita.

Hienon ulkomuotonsa ja koristeellisten lehtiensä ansiosta pekaani on myös menestyessään hieno koristepuu. Se tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän kasvupaikan. Pekaanihikkori viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä, syvämultaisessa maassa.  Suositellaan talvisuojausta. Taimi voidaan alkuvuosinaan talvettaa myös viileässä sisätilassa ennen istutusta lopulliseen kasvupaikkaansa.

  • Menestymisvyöhyke: ?
  • USDA 5-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.1–7.8
  • Alkuperämaa: FI, siemenlähde Illinois, USA

Myyntikoko: c1-c2: n. 10 cm. Valitettavasti loppu.

Kuva:Krzysztof Ziarnek, Kenraiz [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW